- De nieuwe Britse premier Keir Starmer wil met tal van investeringsplannen de economie structureel versterken.
- Op valutamarkten hebben andere signalen echter meer invloed op de koers van het Britse pond.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit waarom de Britse centrale bank het lot van het pond in handen heeft.
ANALYSE – Het is even wennen voor politici van het Europese vasteland die in gesprek gaan met de nieuwe Britse premier. In tegenstelling tot zijn voorgangers van de Conservatieve Partij, staat Keir Starmer er helemaal voor open om de banden met de Europese Unie aan te halen.
Deze week werd dat opnieuw duidelijk tijdens een gesprek met de Duitse kanselier Olaf Scholz. Daarin zette Starmer de deur op een kier voor een systeem dat het makkelijker maakt voor Europese jongeren om in het Verenigd Koninkrijk te wonen of werken – en andersom.
Aanvankelijk leek de Britse premier niet open te staan voor het maken van dit soort afspraken. Het is een nieuw signaal dat er na de zege van de Labour Partij in de verkiezingen van 4 juli een andere politieke wind waait aan de overkant van het Kanaal. Starmer wil echter ook in economisch opzicht het verschil maken. Hij is bijvoorbeeld van plan om de strenge regels voor huizenbouwers te versoepelen.
Starmer wil tevens via gerichte investeringen in infrastructuur groeisectoren een extra duwtje in de rug geven. En hij hoopt buitenlandse investeerders te verleiden om meer geld te investeren in het Verenigd Koninkrijk, omdat Labour een meer voorspelbaar beleid voert dan de Conservatieve Partij de afgelopen jaren heeft gedaan. Starmer mikt er zelfs op om het economisch groeitempo op termijn op te schroeven tot de 2,5 procent van begin deze eeuw.
Britse pond reageert op beleid van centrale bank
De zege van de Starmer en vooral de meevallende economische cijfers vormden deze zomer een mooie rugwind voor het Britse pond. De munt bereikte zelfs de hoogste koers in meer dan twee jaar. Maar begin augustus ging de koers snel met 2 procent onderuit.
Die scherpe koersbeweging volgde op het besluit van de Britse centrale bank om de beleidsrente met een kwart procent te verlagen naar 5 procent. Voorzitter Andrew Bailey van de Bank of England liet bovendien doorschemeren dat die rente in de toekomst mogelijk wat sneller gaat dalen dan waar valutamarkten op voorsorteerden.
Afgelopen vrijdag vond in het Amerikaanse stadje Jackson Hole een bijeenkomst plaats waar veel belangrijke centrale bankiers aanwezig waren. Daar vertelde Bailey dat de inflatie volgens hem duidelijk afneemt. Hij tekende daarbij aan dat het nog te vroeg is om echt al het signaal brandmeester te geven.
Valutahandelaren zagen daarin een aanwijzing dat de Britse centrale bank de beleidsrente in september niet verder verlaagt.
Aan de andere kant is een renteverlaging door de Europese Centrale Bank in die maand zo goed als zeker. Het groeiende renteverschil maakt het aantrekkelijker voor partijen om vermogen in ponden aan te houden. Dat verklaart waarom de munt na de initiële schrik van de renteverlaging in de loop van augustus toch weer is opgeveerd.
Een inflatie van 2,2 procent in het VK geeft de Bank of England echter wel ruimte voor een rentezet. Als dat gebeurt, staan valutamarkten helemaal op het verkeerde been.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.